Misiunea Casei Corpului Didactic a Municipiului Bucureşti este promovarea inovaţiei şi a reformei în educaţie, asigurarea cadrului pentru dezvoltarea instituţională a unităţilor de învăţământ preuniversitar, pentru dezvoltarea personală şi în profesie a personalului încadrat, în corelaţie cu standardele ocupaţionale şi de formare continuă, cu standardele de calitate şi cu sistemul competenţelor profesionale şi transversale necesare evoluţiei în cariera didactică, precum şi în conformitate cu politicile şi strategiile naţionale şi europene în domeniul educaţiei.

 

Colegii noștri în mass media. Interviu la TVR 1, emisiunea "Perfect imperfect", Gabriela Bărbulescu, profesor metodist CCD București. Puteți vizualiza și în format youtube accesând butonul youtube din player-ul video, precum și să transmiteți prietenilor pe rețelele de socializare ! Vizionare plăcută !

 

 

 

Grupa a doua a cursului avizat ”Teatru de umbre”, desfășurat în parteneriat CCD București-ACTOR, s-a derulat în perioada februarie-aprilie 2018, la Grădinița ”Dumbrava minunilor” din sectorul 6 al capitalei. Vă prezentăm raportul și filmulețul realizat cu ocazia evaluării finale! 

În perioada 5-9 februarie 2018, un grup de profesori de la Casa Corpului Didactic a Municipiului București a efectuat o vizită la Trieste, cu ocazia organizării și desfășurării, în cooperare cu Istituto Comprensivo „Marco Polo” din Trieste, a seminarului educațional „Educational Values in the European Schools” Evenimentul este consemnat de către Consulatul General al României la Trieste. (fotocronică)

Revitalizarea sentimentului patriotic şi a identităţii naţionale. (Eveniment - Curierul Naţional) — pagina din ziar

 

Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din Capitală a fost gazda manifestării cultural-științifice intitulată "Onor Casei Regale! Rolul Monarhiei în făurirea statului modern prin Marea Unire de la 1918", organizată de către Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Biblioteca Centrală Universitară, și Casa Corpului Didactic București în data de 29 noiembrie 2017. — galerie foto

Principele Radu: Nimic nu ar fi fost posibil dacă români erudiți, talentați, nu ar fi gândit o punere pe baze moderne a statului (AGERPRES)

 

Festivalul Toamnei (galerie foto), devenit tradiţie în grădiniţa “Dumbrava Minunilor” din sectorul 6, a avut loc în data de 26.10.2017 şi a fost un prilej de mare sărbătoare pentru copii, părinţi, bunici, cadre didactice şi invitaţi din partea ISMB, CCD, Consiliului Local, sector 6. 

Marți, 17 octombrie 2017, la Grădinița „Prichindel” din sectorul 6, s-a desfășurat a VI-a ediție a „Festivalului fructelor și legumelor de toamnă”. Pentru mai multe detalii vă invităm să vizionați galeria foto.

În ziua de 12 octombrie 2017 la Grădiniţa nr. 42, sector 1, Bucureşti, s-a desfășurat Cercul pedagogic dedicat directorilor de Grădinițe din sectorul 1, cu tema ”Metoda proiectelor în învățământul preșcolar”.

Raport de evaluare a sesiunii de training 

Consolidarea competenţelor necesare pentru a lucra cu copiii / tinerii afectaţi de migrație din programul A doua şansă printr-o metodologie de învățare / predare interactivă
Bucureşti, 5-7 octombrie 2017 — Galerie foto din timpul activității

 

Tabel cu unitățile de învățământ din Inspectoratul Școlar al Municipiului București care organizează activități metodice-științifice-culturale în anul școlar 2016-2017 

Proiectul CIVITAS – ”O viață mai bună = consumator informat”

În perioada 13 martie – 7 aprilie 2017, Colegiul Tehnic ”Mircea cel Bătrân”- Bucuresti derulează Proiectul CIVITAS – ”O viață mai bună = consumator informat”, câştigat la Apelul I de proiecte al Centrului de Proiecte Educaționale și Sportive București – PROEDUS, în cadrul Parteneriatului Civic pentru Educație – CIVITAS.

Proiectul este realizat în parteneriat cu: Colegiul Economic „Virgil Madgearu”; Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale”; Colegiul Naţional „Sfântul Sava”;Colegiul Naţional „Aurel Vlaicu”; Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”; Şcoala Superioară Comercială „N. Kretzulescu”; Şcoala Gimnazială Nr. 99; Colegiul Economic „Viilor”; Colegiul UCECOM „Spiru Haret”; S.C. Carrefour România; Asociația InfoCons și Asociația ”TIBERIUS”, având un grup țintă format din: 625 de elevi, 11 părinţi, 34 profesori, 5 voluntari, 5 cetăţeni (clienţi ai unui magazin Carrefour).
Scopul proiectului ”O viață mai bună = Consumator informat” este de a informa grupul ţintă asupra drepturilor pe care le au în calitate de consumatori şi de a le forma elevilor deprinderi şi abilităţi de cetăţeni responsabili, capabili să îşi protejeze drepturile în relaţie cu agenţii economici cu care desfăşoară relaţii comerciale.

Proiectul a debutat în data de 14 martie 2017, prin conferinţa de deschidere care s-a desfăşurat la sediul Colegiului Tehnic ”Mircea cel Bătrân”, ocazie cu care am avut plăcerea de a afla, de la domnul Sorin Mierlea, Președintele Asociației InfoCons, aspecte importante despre necesitatea cunoașterii drepturilor consumatorilor și a modalităților de protejare a cetățenilor în calitate de consumatori.
Am fost onoraţi de a avea alături personalităţi ale Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti: domnul inspector şcolar general – profesor Stelian Fedorca, doamna inspector şcolar pentru management instituţional – prof.Tania Andrei , doamna inspector şcolar pentru învăţământul profesional şi tehnic Florina Pişleagă, care au apreciat ideea proiectului şi au urat succes participanţilor în activităţile următoare.
La pregătirea evenimentului, echipa de proiect a beneficiat de consiliere şi sprijin din partea Casei Corpului Didactic Bucureşti, domnul director Gabriel Vrînceanu.

Evenimentul a constituit şi un prilej pentru celebrarea ”Zilei Internaționale a Consumatorului”, sărbătorită în fiecare an pe data de 15 martie.

Vă invităm să surprindeți mai bine atmosfera evenimentului prin intermediul galeriei foto.

Proiectul va continua cu realizarea unei campanii de informare referitoare la drepturile consumatorilor, de către un colectiv format din 25 de elevi şi 5 cadre didactice ale Colegiul Tehnic ”Mircea cel Bătrân”, campanie care va fi apoi prezentată în toate unităţile partenere din proiect.
Ne dorim să implementăm acest proiect deoarece considerăm că este de datoria noastră, ca instituţie de învăţământ, să formăm cetăţeni educaţi, responsabili şi activi, pentru a fi pregătiţi pentru toate categoriile de alegeri pe care le vor avea de făcut în viaţă, inclusiv cele de zi cu zi, referitoare la produsele şi serviciile de care au nevoie. În acest fel îşi vor îmbunătăţi calitatea vieţii lor şi a familiilor.

Director Adjunct Nina Hanciuc
Director Nicoleta Gaidoş,
Colegiul Tehnic „Mircea cel Bătrân”

 

Creativitate în sprijinul comunității, ediția a doua

Duminică, 19 decembrie 2016, a avut loc, la Școala Gimnazială Sf. Voievozi, a doua ediție a evenimentului caritabil Creativitate în sprijinul comunității, organizat de CCD București în parteneriat cu Asociația Speranță pentru tine.
Elevi, părinți și profesori din școli bucureștene și organizații nonguvernamentale au pregătit standuri cu produse hand-made. Banii obținuți din vânzarea obiectelor au fost donați pentru renovarea locului de joacă din spitalul cu care colaborează asociația, în folosul copiilor aflați în suferință.
Au participat următoarele instituții: Grădinița nr 230, Grădinița Paradisul Verde, Școala Gimnazială Sf. Voievozi, Școala Gimnazială nr. 2, Școala Gimnazială nr. 54, Școala Gimnazială nr. 81, Școala Gimnazială nr. 163, Școala Gimnazială Grigore Ghica Voievod, Școala Gimnazială nr. 142, Școala Primară Just4Kids, Colegiul Național Ion Neculce, Colegiul Tehnic C. Nenițescu, ONG I.R.I.D.I.S.
Atmosfera a fost asigurată de colinde, cântece și dansuri interpretate de copii din școlile participante, dar și de piesa de teatru A dispărut Moș Crăciun, prezentată de Trupa de teatru interactiv PANTALONE.
Am fost din nou împreună, elevi, părinți și profesori, uniți de dorința de a face bine!
Vă invităm să surprindeți mai bine atmosfera evenimentului prin intermediul galeriei foto.
Vă mulțumim că sunteți alături de noi!

 

Conferințe, simpozioane și seminarii

Miercuri, 7 decembrie 2016, a avut loc masa rotundă cu tema „Programe de studii inovative pentru o piață a muncii dinamică – rolul liceelor și universităților în pregătirea viitorilor profesioniști”. Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice din București și de Casa Corpului Didactic a Municipiului București şi a avut loc între orele 9.30-14.00 în ASE, sala 2013 (Clădirea Virgil Madgearu, Calea Dorobanților 15-17, Sector 1, București).
Au participat profesori de economie, de tehnologie, de limba engleză și de limba franceză din licee, cadre didactice și studenți ai Facultăţii REI şi parteneri ai Facultăţii REI din mediul de afaceri – PwC (PricewaterhouseCoopers), Westaco, PartNET.

Concursului naţional de artă fotografică „FII PREGĂTIT!”

Dragi Ghizi şi Cercetaşi,
Dragi Prieteni,

În ziua de 5 decembrie 2016 — Ziua Internaţională a Voluntariatului — au fost anunţaţi câştigătorii Concursului naţional de artă fotografică cu tema: „FII PREGĂTIT!” – editia a III-a, organizat de Asociaţia Ghidelor şi Ghizilor din Romania (AGGR).


Vă mulţumim tuturor pentru fotografiile frumoase şi sugestive,
Mulţumim membrilor juriului pentru implicarea în acest proiect,
Mulţumim, de asemenea, partenerilor noştri: Casa Corpului Didactic a Municipiului Bucureşti, Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti, Inspectoratul Şcolar Judetean Ilfov, Primăria Municipiului Sighişoara, și…
FELICITĂRI CÂŞTIGĂTORILOR!

Premiul I:
Dobrinaş Ana-Maria - Grădiniţa cu Program Normal Barcani/ Centrul Local Covasna
Cîrstea Ileana - Grădiniţa din cadrul Liceului Tehnologic “Doamna Chiajna”, Centrul Local Roşu - Chiajna

Premiul II:
Tolea Luiza - Grădiniţa Nr. 20 /Centrul Local Galaţi

Premiul III:
Angheluş Mirela - Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 11/ Satu-Mare
Broaner Ionela Simona - Grădiniţa cu Program Normal Sărămaş, Centrul Local Covasna
Hohadea Claudia - Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 11/ Satu-Mare
Debreczeni Ildiko - Şcoala Gimnazială "Csűry Bálint", Grădinița Agriș, Satu Mare

Pentru a vizualiza fotografiile câştigătoare şi nu numai, vă invităm să faceți click !

 

Toată viaţa am învăţat, încă mai învăţ...

În perioada 20-21 octombrie 2016, la Bihor, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Bihor a organizat ateliere de lucru pentru profesorii de matematică şi un numai, prin care s-au căutat răspunsuri posibile privind un necesar ideal educaţional de tipul “prin educaţie, copilul/tânărul de azi trebuie să devină cea mai bună versiune a adultului care poate fi”. Atelierele de lucru s-au desfăşurat atât în mediul urban – în Oradea, gazdă fiind Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, respctiv în mediul rural, în comuna Remetea, fiind moderate de doamna Nan Gabriela, inspector şcolar pentru matematică, doamna Naghi Elisabeta Ana, inspector şcolar pentru proiecte şi având ca invitat pe domnul profesor Vrînceanu Gabriel, formator naţional.

Obiectivele specifice ale atelierelor au implicat participarea activă a formabililor şi au urmărit ca aceştia:
OS1 - să cunoască şi să facă diferenţa între elementele teoretice care definesc idealul educaţional și modul în care acesta este pus în practică
OS2 - să-şi exprime opinii pertinente în legătură cu profilul elevului din ziua de azi, respectiv specificul meseriei de dascăl;
OS3 - să analizeze contexte educaţionale date şi să formlueze posibile strategii de abordare care să conducă la succes şcolar şi care să favorizeze asigurarea calităţii în educaţie.

Moderatorii, împreună cu formabilii, au adus în discuţie necesitatea ca prin activităţile de învăţare elevii să poată dezvolta strategii de gândire critică / creativă, fie prin identificarea / formularea / rezolvarea unor probleme standard – algortimizate/algoritmizabile, fie prin identificarea / formularea / rezolvarea unor probleme non-standard, creative, care nu se supun complet abordării pe modele.
Din paleta de activităţi nu au lipsit vizioarea unui film protest asupra finalităţii educaţiei, precum şi vizionarea unui documentar privind specificul reformei educaţionale în Finlanda. Scopul acestor filme, precum şi al materialul prezentat, a fost acela de a scoate din confortul de zi cu zi profesorul şi de a-l provoca.
În plus, un chestionar care a conţinut 10 întrebări, 9 de tip subiectiv, 1 de tip obiectiv, a fost aplicat celor două grupuri ţintă (Oradea/Remetea), dintr-un total de 50 de participanţi fiind completat de 33 de repondenţi.

Mulţumesc celor care au participat atât pentru prezenţa lor fizică dar mai ales pentru implicarea lor în fiecare dintre activităţile propuse, apreciind în acelaşi timp şi disponibilitatea de a răspunde chestionarului propus, precum şi prin furnizarea feed-back-ului la final de activitate, din care consemnez: “un material util tuturor, de la mic la mare si indiferent de specialitate. Mulţumim moderatorilor! Investind în elevi/ tineri, investim în viitor!”

Gabriel Vrînceanu – CCD Bucureşti 

 

17 iunie 2016 Conferinţa Națională „Globalizarea educației și noile tehnologii” 2016

Volumul Conferinței GENT 2016

Dacă doriți să "răsfoiți" volumul (aici)

 

28 mai 2016 Conferinţa Națională „O altfel de educație pentru o altfel de generație — caleidoscop de ateliere practice”Școala Gimnazială Aletheea

Volumul Conferinței Naționale ”O altfel de educație pentru o altfel de generație - caleidoscop de ateliere practice”

 

16 aprilie 2016 CREATIVITATE ÎN SPRIJINUL COMUNITĂȚII

Începe "Săptămâna Altfel" alături de noi!

Sâmbătă, 16 aprilie 2016

10.00-13.00

Şcoala Gimnazială "Sfinţii Voievozi", Sector 1

Îți place să pictezi, să desenezi, să fotografiezi? Scrii versuri sau proză? Brodezi, croșetezi, împletești? Oricare ar fi hobby-ul tău, arată-ne că ai talent! Vino să-ţi promovezi produsele şi să faci o faptă frumoasă pentru copii! CCD Bucureşti te invită să fii voluntar într-o acţiune de strângere de fonduri organizată în parteneriat cu Asociaţia Speranţă pentru tine (http://www.sperantapentrutine.ro/).

Promovează-ţi talentul în sprijinul celor care au nevoie! Înscrie-te cu lucrările tale sau/și ale elevilor tăi. Lucrările expuse vor fi vândute, iar sumele obținute vor fi donate pentru o cauză umanitară. Evenimentul este adresat elevilor, profesorilor şi părinţilor. În cadrul evenimentului vor avea loc momente artistice susținute de către elevi și profesori, lansare de carte, sesiuni de autografe cu personalități din domeniul artistic și sportiv. Participanţii vor primi diplomă de voluntar.

Înscrierile se pot face pe email până la data de 8 aprilie 2016, la adresa de mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Persoană de contact: Laura Rudeanu – CCD Bucureşti 0740.317.554